Echipamente

Freze pentru sistemele cncFreze pentru sistemele CNC

Freze pentru  sistemele CNC

 

 CONSIDERATII PRIVIND ALEGEREA SI  REGIMUL DE LUCRU
Principala cauza a deteriorarii frezelor este caldura degajata in timpul procesului de taiere. Cea mai mare parte din aceasta caldura este evacuata prin intermediul aschiilor. Prin urmare, cu cit evacuam mai repede aceste aschii si cu cit marimea lor este mai mare, cu atit mai bine va fi pentru freza noastra. Marimea si grosimea aschiei sint date de viteza de rotatie a frezei si si de avansul ei in material.
Temperatura frezei este un indicator major in alegerea corecta a celor doi parametri.
Aceasta temperatura trebuie sa se mentina foarte aproape de temperatura camerei (sa nu
friga atunci cind o atingem cu degetul!). Pentru a obtine acest lucru vom modifica in primul rind avansul de lucru in sensul maririi lui. Daca acest lucru nu este posibil, vom reduce corespunzator viteza de rotatie.
 
 Iata citeva recomandari pentru obtinerea unui regim de lucru optim:
·       Viteza de rotatie de referinta pentru majoritatea aplicatiilor este de 18000 rpm;
·       Adincimea de taiere de referinta este egala cu diametrul frezei (lemn, plastic);
·       Fixarea materialului pe masa de lucru este rigida si stabila;
·       Mariti avansul pina cind calitatea taierii se deterioreaza, sau partile taiate nu mai sint tinute de vacuum (daca piesele sint fixate mecanic, situatia limita este aparatia vibratiilor, sau ruperea frezei); O alta situatie este pierderea de pasi in cazul actionarii cu motoare pas cu pas. Micsorati avansul cu 10-15%.
·       Micsorati viteza de rotatie pina cind calitatea taierii se deterioreaza. Apoi, mariti viteza de rotatie pina cind calitatea taierii este acceptabila. Atentie: in timpul acestei operatii nu modificati avansul!
·       Daca se utilizeaza freze cu mai multi dinti, mariti avansul in asa masura incit temperatura frezei sa se mentina cit mai apropiata de cea a camerei. Daca nu putem mari avansul, vom micsora viteza de rotatie;
·       Mariti avansul si micsorati viteza de rotatie cit mai mult posibil astfel incit aschia rezultata sa fie cit mai mare; In acest fel se evita taierea aschiei primare de mai multe ori inainte de evacuarea din zona de debitare, respectiv se evita incingerea si lipirea de freza (in special in cazul debitarii materialelor plastice si la adincimi de taiere mai mari decit diametrul frezei); Acest lucru este valabil si in situatia
conturului “dantelat”, cind freza “bate pasul pe loc”;
·       Utilizati geometrii specializate;
·       Aspectul taieturii (Plexiglas): se obtine pentru viteze de rotatie mai mari si debitare in 2 pasi (degrosare si finisare – aprox. 0.25mm). Atentie: Avansul trebuie marit corespunzator deoarece exista riscul ca aschia sa se topeasca;
·       In situatia in care vacuumul este insuficient pentru debitarea obiectelor mici: debitati in cel putin 2 pasi pe adincime (ultimul pas va fi cit mai mic posibil – 0.5mm, de exemplu – “debitarea la nivelul foliei de protectie”)
·       Utilizarea diametrelor mai mari furnizeaza rezultate mai bune;
·       La marirea adincimii de taiere cu un diametru de freza, micsorati avansul cu 25% fata de cel stabilit pt. adincimea egala cu diametrul;
·       Schimbati bucsa extensibila dupa 500 – 700 de ore de functionare, sau imediat dupa ce s-a intepenit, sau s-a rupt o freza in ea; Fixati freza in bucsa cit mai mult posibil din lungimea cozii, dar lasati libera zona de evacuare a aschiei situata intre zona taietoare si coada;
·       Folositi in practica pina la 80% din turatia maxima a motorului de scula.
 
Comentarii:
·      Aceste valori pot servi doar ca baza de plecare pentru stabilirea valorilor concrete de lucru; ele au fost indicate pe baza specificatiilor producatorilor de scule; in practica ele pot varia foarte mult in functie de conditiile de lucru specifice fiecarui utilizator; Va rugam sa urmati recomandarile pentru obtinerea unui regim optim.
Si nu uitati! Cu cit avansul este mai mare, cu atit este mai bine pentru freza si pentru calitatea prelucrarii (bineinteles, in anumite limite); Valorile de avans indicate in partea dreapta pot fi depasite respectind relatia dintre Avans, Turatie,Numarul de dinti si Marimea aschiei;
·       Relatia intre puterea motorului de scula si parametrii de lucru este greu de definit datorita multor variabile ce intra in calcul. Pot apare probleme la motoarele cu puteri sub 3kW in sensul uzurii premature; prin urmare la putere mica folosim diametre si adincimi de taiere mici (pastram avansul cat mai mare si viteza de rotatie cit mai mica);
·       Adincimea de taiere pentru aluminiu, alama si bronz se ia cel mult jumatate din diametrul frezei; Este obligatorie folosirea unui agent de racire (cel putin aer comprimat).
·       Viteza de patrundere in material este un parametru sensibil atit pentru freza cit si pentru motorul sculei. Recomandam valori intre 1 si 10 mm/sec.
·       Sub nici o forma firma noastra nu poate fi facuta raspunzatoare pentru eventualele nepotriviri, sau stricaciuni rezultate in utilizarea datelor de mai sus; Regimurile optime de lucru vor fi stabilite in functie de conditiile specifice fiecarui utilizator.
 
Baza teoretica:
[mm/min] = RPM[1/min] x Ma[mm]
sau
[mm/sec] = (RPM[1/min] x Ma[mm]) / 60
unde este avansul, RPM este turatia sculei, este numarul de dinti si Ma este marimea aschiei.
Parametrul furnizat de producatorii de scule este Ma in functie de geometria sculei, diametrul de taiere si materialul de taiat.
De exemplu pentru o freza de acryl cu un dinte, cu diametrul de 3 mm, Ma este in intervalul 0.1 – 0.15, iar pentru o freza de 6 mm 0.2 – 0.3mm.
Exemplificare:
Ce avans de lucru pot avea folosind o freza de acryl, cu un dinte, diametrul de 6mm, 1 pas pe o adincime de 10mm si la o turatie de 22000 rpm?
Folosind formula de mai sus, pentru o adincime egala cu diametrul frezei, obtinem:
A = (22000 x 1 x 0.2) / 60 = 73.3 mm/sec; A=(22000 x 1 x 0.3) / 60 = 110 mm/sec
Aceste limite le micsoram cu 25% (scadem cite 25% din avans pentru fiecare diametru  adaugat la adincimea de taiere). Rezulta un interval de lucru pentru avans cuprins intre 55 si 82 mm/sec.
 

 

 


Freze canale in "V"

< - unghiul la virf in grade hexazecimale; D1 – diametrul la virf; D2 – diametrul cozii; L1 – lungimea de taiere; Z – numarul de dinti; U – destinatie universala (plastic, lemn, metale neferoase); ACM – Dibond, Alucobond – frezare in vederea indoirii;

Citeste mai multe

Freze debitare

D1 – diametrul de taiere; D2 – diametrul cozii; L1 – lungimea de taiere; L2 – lungimea totala. Z – numarul de dinti si varianta constructiva; TiN – acoperire cu nitrura de titan; LD – descarcarea aschiei inspre material (left-down) – ajuta la fixarea materialelor subtiri. U – destinatie universala.

Citeste mai multe

Freze debitare 3D

D1 – diametrul sferei; D2 – diametrul cozii; L1 – lungimea de taiere; L2 – lungimea totala; U – destinatie universala (plastic, lemn, metale neferoase)

Citeste mai multe

Freze gravura

< - unghiul la virf in grade hexazecimale; D1 – diametrul la virf; D2 – diametrul cozii; L2 – lungimea totala; U – destinatie universala (plastic, lemn, metale neferoase).

Citeste mai multe


Produsele 1 - 4 din 4 din categoria: Freze pentru sistemele CNC